Полицай загина докато изпълнява дълга си – той е бил блъснат на местопроизшествие от пиян шофьор.

Инцидентът се случва вчера вечерта в Новозагорско.

На 2 декември вечерта полицейски патрул получава сигнал за катастрофа до новозагорското село Сокол и отива. На място виждат преобърнала се кола, двамата души в нея не са пострадали.

Докато униформените правят огледа обаче, преминаваща кола удря патрулката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Върху тях връхлита друго МПС, удряйки челно служебния автомобил. Нашият колега Тодор Тодоров е бил непосредствено зад автомобила и поема сериозно с тялото си удара. Получава много тежки травми, впоследствие почива“, казва началникът на сектор „Охранителна полиция“ към РУ Нова Загора Красимир Алексиев.

Тестът с дрегер на шофьора, който помел полицая, отчита 0,68 промила алкохол в кръвта. Той е задържан първо за 24, после за 72 часа.

„Със сълзи на очи коментирахме случая, колегите му също са потресени. Просто една човешка трагедия, млад живот… От една година момчето беше женено, купи си апартамент“, разказва Алексиев.

Министърът и главният секретар на МВР изразиха съболезнования към семейството и близките на загиналия служител.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трагичната загуба на нашия колега е поредното напомняне, че всеки един от нас трябва да осъзнае необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Защото безопасността на пътя е споделена отговорност“, казват от министерството.

Кметът на село Сокол иска помощ от пътната агенция заради фаталния участък. Само за година инцидентите били над 15.

Задържаният шофьор е криминално проявен. Той може да получи до 15 години затвор, ако се докаже вината му за убийство по непредпазливост в нетрезво състояние.