Не мисля, че заместник-министър Красимир Живков ще остане на поста си. Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт – той трябва да бъде отстранен. Това заяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с ареста на заместник-министъра на околната среда Красимир Живков.

Вчера той, бившият директор на РИОСВ – Плевен, бизнесмените братя Бобокови и още един бяха задържани по подозрения за участие в престъпна група за внос и износ на опасни отпадъци.

„Щом има данни за извършени престъпления, били те и от висши държавни чиновници, трябва да бъдат взети мерки", добави вицепремиерът. На въпрос от коя квота е Живков в Министерството на околната страна и водите, отговори, че не знае, но беше категоричен, че не е инсталиран от бизнеса като заместник-министър, а е предложен от някоя от политическите сили, но уточни, че не знае точно от коя.

„Ако държавата оказва подкрепа на някой вид бизнес, това се прави по уредения в закона ред, т.е. предоставя се безвъзмездно финансиране, променя се законодателството, но друга държавна подкрепа не съществува и не би трябвало да съществува, това е нерегламентирана подкрепа", коментира Дончев по повод съмненията за „съпорт“ от Живков за бизнеса с отпадъци.

В контекста на паметните записки, разпространени от бизнесмена Васил Божков, на когото прокуратурата повдигна 18 обвинения, вицепремиерът коментира, че става дума за разговор между двама бизнесмени: „Всеки може да обещава някакви неща от името на държавата. Това не е ангажимент на някоя държавна институция“, добави той.

Според него е нормално всеки по-голям предприемач да търси контакт с представител на държавата, но това трябва да се случва в рамките на закона и държавата да не се отнася неравнопоставено към един бизнес за сметка на друг, както и за сметка на данъкоплатците.