Висшият съдебен съвет освободи от длъжност ръководителя на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Обвинителят днес беше изслушан от кадровия орган.

Днес явно той не беше достатъчно убедителен в обясненията си, защото като 13 от кадровиците днес гласуваха „за”, 4 бяха „против”, а 3 се въздържаха. Любопитното в случая е, че дисциплнираният състав е поискал наказание "забележка", но членовете на съвета са решили да бъдат по-строги, става ясно от информацията на Правен свят.

Срещу Костов имаше няколко производства във ВСС. Това, заради което беше уволнен, е за нарушения при случайното разпределение на делата, неетично отношение към колегите и уронване престижа на съдебната власт с няколко негови медийни изяви от преди две години.

Той се оказа "на мушката" на съдебните кадровици, след като се обяви за жертва на политическата конюктура при опита си да оглави второинстанционната спецпрокуратура. Срещу него тогава "скочиха" и подчинените му прокурори.

Освен това главният прокурор го даде на дисциплинарната комисия заради неизпълнено предписание на негов заместник и бавна работа.

Причината за последната дисциплинарка срещу него е неоснователно отложено наказание на престъпник с влязла в сила присъда за разпространение на наркотици.

Става въпрос за Росен Петров – Животното, който е от групата на Златко Баретата и е осъден на 5 години затвор, но е засечен да почива в Несебър на 12 август. Проверка по случая излезе със заключение за сериозни пропуски от страна на Костов.

Вчера Светозар Костов си направи отвод по мегаделото „Октопод”, като един от мотивите му е, че работата му по случая го е превърнала в мишена на ВСС. Прокурорът изрази мнение, че някой желае бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и приближените му да бъдат оправдани.