Изкоренена вишна пред петзвездния хотел в кв. "Лозенец", който повечето столичани наричат просто "Японския", предизвикаха възмущение в социалните мрежи през лятото. Сега ситуацията сякаш се повтаря – но заради светещи пластмасови дървета, които се появиха в близост до сградата.

Какви са те и какво се случва с японските вишни сакура, разказва Теодора Трифонова.

Снимка: Теодора Трифонова

Новите дръвчета са изкуствени и светят на тъмно. Те обаче не са на мястото на старите вишни, а са част от коледната украса на хотела – поставени са винтове върху мраморните плочки тротоара. Появиха се преди седмица.

Снимка: Теодора Трифонова

Истинските японски вишни са непокътнати на няколко метра разстояние – при булевард "Джеймс Баучер". Извън хотела те са три. Във вътрешната градина има засадени още осем.

"Вишните са си там от 40 години. Нека да се сложи край на тези спекулации, че създаваме екологична катастрофа", призовава генералният мениджър на хотела Калоян Николов.

Изкоренената японска вишна, която отприщи вълна от недоволство у мнозина софиянци, всъщност беше само една.

Николов обяснява, че дървото е преместено в парник, където стои и чака да бъде засадено.

Все пак район "Лозенец" наложи глоба от 50 хил. лв. на хотела, чиито нов собственик е един от най- заможните в бранша – Ветко Арабаджиев. От хотела обжалваха.

"За мен притеснителното е, че от терен общинска собственост това дърво се озовава в терен частна собственост. Подали сме сигнал до всички. Инстанциите се произнесоха, че няма нищо притеснително в това", казва районният кмет Любомир Дреков.

Японските вишни пристигат в страната ни преди 40 години, когато хотелът се строи. Сакура е важен елемент от японската култура и символизира преходността.