Парите във Фонда за лечение на деца свършват - до края на годината остават малко повече от 1 млн. лв., а до разпускането на Народното събрание остават броени дни.

В отпускарския сезон от Здравното министерство не успяха да осигурят човек, който да отговори на всичките въпроси на bTV, но изпратиха справка. От нея става ясно, че за лечението на деца през 2014 г. са предвидени 6 млн. лв.

До края на юни, обаче, вече са изхарчени почти 5 млн. лв. Т.е. може да се очаква, че до края на годината ще са необходими още толкова. Същото заключение може да се направи и от разходите, направени в предходните години.

2-годишната Бети расте здраво и щастливо дете, докато в края на миналата година не получава страшната диагноза - левкемия. Тя е един от малките пациенти, на които помага Фондът за лечение на деца. Вече половин година за здравето й се грижат медиците в Братислава. Състоянието й, обаче, не се подобрява.

„Америка ни даде отговор, че могат да ни помогнат, но ще струват от 500 000 лв. до 1 млн. лв. Продължаваме да чакаме всеки един ден офертата, много става бавно, защото администрация просто има си някакъв път, на който ние няма как да упражним натиск върху болницата, просто си има техническо време и така”, обясни бабата на Бети Славка Радева.

Забавянето на офертата, бави и ново кандидатстване във Фонда. Затова родителите започват дарителска кампания. „Те казват, че може да издържи още една седмица, може да издържи още два месеца, може да няма проблем, никой не знае точно какво ще се случи”, разказа майката Анелия Радева.

Бети е едно от децата, на които Фондът би могъл да помогне отново. Решение на правителството от началото на годината дава възможност за актуализация на бюджета при необходимост.

„Това очевидно не се е случило, а е много важно да се свърши предвид политическата нестабилност. Така че да не се окажем в един момент без средства и да се окаже, че има деца, които не могат да бъдат подпомогнати заради липсата на пари”, обясни Красимира Величкова, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

От Здравното министерство съобщиха за bTV, че в момента се изготвя доклад за финансовото състояние на фонда. След като д-р Таня Андреева се запознае с него, ще прецени дали има необходимост от актуализация на бюджета. Докато това не стане факт, обаче, допълнителните пари за здраве на децата са само обещание.

Ако искате да помогнете за лечението на Бети, можете да го направите с SMS на номер 17 777 с текст DMS Beti на цена 1 лв.

ЕЛИЗАБЕТА КАЛОЯНОВА ДИМИТРОВА:
ОБЩИНСКА БАНКА АД
BG16SOMB91301056393701
BIC SOMBBGSF
Pay Pal: [email protected]