Народното събрание одобри свалянето на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Конкретното искане беше заради инцидента с участието на двамата депутати от "Атака" в скандала пред магазин за цигари на бул. "Раковски" в столицата.

"За" гласуваха 144 депутати, против бяха 11, един се въздържа.

Паралментът също така реши да намали срока, който трябва да се изчака, преди да реагира по искане за сваляне на имунитет на народен представител.

Срокът, който досега беше 14 дни, вече е намален на само 5 дни.

Временната парламентарна комисия одобри и да бъде снет имунитета на двамата, както и да бъде позволено задържането на двамата депутати заради нахлуването им в сградата на НАТФИЗ няколко дни след инцидента при клек-шопа.

Задържането им може да стане факт само след като решението мине и през пленарната зала, което се очаква да стане следващата седмица.

„Днес е хубав ден за българската нарко мафия, тя нанесе удар с тежката ръка на държавата. Другата седмица ще гласувате да бъда и задържан под стража. Аз не си свалям имунитета защото правосъдната система не работи обективно”, коментира след гласуването Волен Сидеров.

„Това ще е решение без последна дума на осъдения на смърт”, каза депутатът от „Атака” Явор Нотев, който е и адвокат на лидера на партията.

Снимка: Ладислав Цветков

Имахме сигнал срещу актьор, свързан с НАТФИЗ, и няколко дни МВР не движеше нищо по него. Това обясни в кулоарите на парламента Волен Сидеров, след като пленарната зала гласува да бъде свален имунитетът му.

Лидерът на "Атака" уточни, че въпросният актьор, за когото са отишли да търсят информация в театралната академия в нощта след края на първия тур на местните избори, се казва Анатолий, но не може да си спомни фамилията - в партията обаче имали негова снимка.

Това лице нападна наш екип, искахме информация за него, подадохме сигнал в Първо районно, но няколко дни никой не движеше нищо, твърди Сидеров. И добави - ако това е нарушение на закона, нека да отговарям за такова нарушение на закона.

Той препоръча на медиите да не повтарят повече "лъжата, че няма право да влиза в НАТФИЗ".

Снимка: Ладислав Цветков

Сидеров обясни още, че не е излязъл навън от сградата на НАТФИЗ, защото имало около 200 души, които искали да го линчуват, и полицаите по никакъв начин не са го охранявали. По думите му голяма част били протестъри от 2013 г, от "Протестна мрежа".

Нека моят случай да послужи да се види как работи прокуратурата, съдебната система - да се обърне внимание на имунитета на магистратите, призова депутатът.

Тази прокуратура и МВР, които трябва да съблюдават реда, нарушават закона, коментира още той, като повтори тезата си, че прокуратурата е подала документ с невярно съдържание в НС, въз основа на който парламентът е взел и решението днес.

В момента, посочи Сидеров, виждам едно настройване на съдебната система, което означава, че и върху съда може да се окаже натиск.

Идната седмица той очаквал пленарната зала да гласува и другото решение по искане на главния прокурор - за задържането му.

Днешното решение на НС според Волен Сидеров показвало, че целият парламент работи под някакъв натиск и трябвало да се изясни под чий. Това е много опасно, тревожно, защото, както казах, днес е Сидеров, утре - Каракачанов, Симеонов, може би Кънев - според това кой е в отбора на властта и кой не е, каза още лидерът на "Атака".