Природозащитници се готвят за протест заради поправки в Закона за опазване на земеделските земи.  Според тях това е пореден опит за застрояване на Черноморското крайбрежие, и по-точно Карадере и Иракли.

Става въпрос за законови промени, които да позволят застрояване на земеделските земи с вече променен статут. След 23 май строителството в тези имоти на практика става невъзможно. 

Идеята е срокът да се удължи с още три години. По този начин се дава още една възможност на собствениците на земи, които не са успели да реализират инвестиционните си намерения, да го направят.

Природозащитници наричат промените лобистки и виждат в тях опит за прокарване интересите на крупни инвеститори. Според вносителите на поправката от „Обединени патриоти” обаче промяната засяга най-вече дребни собственици на земя.

Кирил Димитров от Поморие има 10 дка наследствена земя в близкото село Александрово. Включил ги е в кооперация за отглеждане на пшеница, докато чака подходящ инвеститор за строеж на вилно селище.  Кирил изчислява, че е платил близо 18 000 лева държавни такси и разходи за промяна на статута на земята, които ще загуби, ако законът не бъде променен.

За да избегне забраната, собственик е оградил земята си. Дори поставянето само на една ограда пречи на земята автоматично да стане отново земеделска.

"Крупен инвеститор не е засегнат от този закон по никакъв начин, защото крупните инвеститори или са започнали вече строителството, или са го завършили", отбеляза  Тошко Георгиев от Национална  асоциация "Българско Черноморие". 

Според вносителя на спорните поправки става въпрос за имоти в цялата страна, а не само за близо 1800 край морето.

"Тук е един див популизъм, защото аз питам: Дюните земеделска земя ли са? Те не са земеделска земя. Лобираме, да, за дребните хора, които не са изпълнили инвестиционните намерения", посочи  Йордан Апостолов от "Обединени патриоти".

Според природозащитници обаче поправките ще позволят на едри бизнесмени, придобили апетитни земи със заменки, да ги застроят.

"С идеята да се облекчат някои малки собственици ще се прикрият интересите на няколко много големи собственици, които са заменили земеделски земи в периода 2005- 2008 г. за смешни цени", посочи Тома Белев от "За да остане природа". 

Ставало въпрос за 1200 декара, придобити за по 12 стотинки на квадрат край Камчия, както и за 1,20 лв. на квадрат край Бургас и Боровец.

Природозащитниците излизат на протест пред Народното събрание утре  вечер. За да бъде удължен срокът за строителството върху земеделските земи, поправките в закона трябва да са факт най-късно на 23 май.