Очевидно е, че акциите на гражданско неподчинение са политически акции и имат политически искания за оставка на правителството, както и на главния прокурор. Очевидно е, че това, което се случи тази нощ е политически отговор на тези акции. Това коментира пред БГНЕС социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов.

„Опитват се да гасят огън с бензин, няма да се получи!“, подчерта той.

Той обясни, че решението за премахване на палатките ще доведе до засилване на протестните действия в София и останалите градове от страната: „Почти няма никакво значение дали ще се отрази чрез продължителен период на засилване на протестните акции. Със сигурност обаче ще се отрази на политическите настроения в страната и то в посока, в която управляващите не искат“.

Томов коментира и телевизионно изказване на лидера на НФСБ Валери Симеонов, по чиито думи премахването на протестните лагери е било обсъждано на коалиционен съвет – макар минути по-рано полицейски началници да са казали, че решението е взето на равнище МВР: „За мен това е много съществен проблем, който в тази политическа криза си струва да бъде обект на внимание от страна на обществеността – защото позволяваме тоталното разделяне на власт от отговорност? Нека тези, които са взели това решение, излязат пред обществото и го заявят публично“.