Социалните обмислят варианти за настаняване на децата от Велико Търново, чието жилище изгоря при пожар вчера. Те са били оставени без надзор от биологичната си майка и доведения им баща. 

В късния следобед вчера те бяха спасени от пламъците, които предизвикали при игра със запалка, докато били оставени без надзор. 

Пламъците са обхванали всичките около 60 квадрата. Децата, двама братя и една сестра, на 5, 8 и 10 години, по това време са били сами и са потърсили помощ през терасата. По техните думи, огънят е предизвикало най- малкото дете. 

Децата били оставени без надзор от предната нощ, според властите. Майката се появила в болницата няколко часа след инцидента. С мъжа, с когото съжителства отскоро, днес отричат. Според жената това са клюки от съседите.

Снимка: btvnovinite.bg

Децата са настанени за наблюдение в Търновската болница. Не са пострадали и са контактни. 

Децата разказват, че най-малкото момче взело запалка и запалило дивана.

Два пожарни екипа, линейка и полиция се отзовали на сигнала подаден от съседи.

Според съседите това не е първият случай, в който децата остават сами за дълго. Сигнали в отдел закрила на детето не са постъпвали. Децата посещавали детска градина и училище. Психологическа помощ на семейството е оказвана преди 2016 г. След този период не са били под наблюдение.

"Ще извършим проучване за възможността децата да бъдат поети от другия родител - бащата, както от близки и роднини... Ако се установи, че тази мярка е изчерпана и не може да бъде предприета, ще потърсим вече друга възможност за настаняване в приемно семейство или във временно настаняване в услуга от резидентен тип в града", посочи Мариета Гъркова, началник на отдел "Закрила на детето" - Велико Търново.

Изгорелият апартамент е общински. От общината са готови да предоставят жилище от резервния фонд, но след становището на социалните.

Социални работници, полиция, община и прокуратура имат насрочена работна среща, на която ще начертаят по-конкретни мерки.