Собственикът на трите елена, които бяха поставени като атракция пред столичен мол, не е имал разрешение за това, установи извършена проверка след сигналите от възмутени граждани.

„Установи се, че собственикът не е подал уведомление за предстоящото събитие, той ще бъде санкциониран. По закона за защита на животните за нарушение санкцията е от 1000 до 3000 лв, а по Ветеринарния закон – от 200 до 600 лв.,” коментира д-р Емил Славев от отдел „Здравеопазване на животните" към Българската агенция по безопасност на храните.

Оказа се още, че собственикът на елените няма нужната регистрация за едно от животните.

Елените пред търговския център трябвало да радват посетителите, но вместо това бяха възприети като проява на жестокост към животните при използването им като атракция. В следствие на гражданското недоволство късно снощи елените бяха прибрани.

Според прессъобщение на столичния мол във връзка с казуса животните вече са върнати в лицензираната ферма, в която живеят. В него се твърди още, че семейството елени е регистрирано по Закона за защита на животните и собственикът им е полагал всички необходими грижи за тях по време на престоя им пред мола.

„Собственикът на елените Георги Тотев поясни, че сега е сезонът, в който елените сменят рогата си – през декември те падат и израстват отново през март, така че притесненията и коментарите за техния вид и здравословно състояние са неоснователни”, уточняват още в съобщението.