Директорът на Държавен Фонд „Земеделие” Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова били сменени заради земеделските производители, чиито договори отлежавали на бюрата им. Това е тезата на аграрния министър Димитър Греков, който в петък пред bTV настоя, че рокадите в разплащателната агенция били далеч от политическата мотивировка.

„Натискът не е нито политически, нито личен, нито е зависим от някой, а по-скоро това е натиск от земеделските производители”, заяви Греков, обяснявайки, че нямало абсолютно никаква битка между БСП и ДПС за овладяването на фонда – теза, защитавана от уволнения директор.

"Близо седем месеца те (земеделските производители) ни информират за тези нередности, които съществуват във Фонд „Земеделие“ и особено с изпълнителния директор и зам.-изпълнителния директор. Ние имаме събрани над 40 сигнала, които са дадени на службите за разследване. В това отношение беше особено силна подкрепата, която направиха двете комисии - вероизповедание и комисията по земеделие, където хората остро и ясно казаха, че има проблеми, свързани с двете лица, говоря за директора и зам.-изпълнителния директор", поясни Греков.

„Още вчера като Мирослав Николов и неговата заместничка във Фонда напуснаха кабинетите си там, те бяха запечатани в тяхно присъствие, така че не е вярно твърдението им, че те не са получили предизвестия за освобождаването им и без тяхно знание, че са запечатани кабинетите им”, заяви още Греков.

Той подчерта също, че една от причините е, че за над 700 проектни предложения не са сключени договори и че от 937 дадени заявления има само 81 заявления със статут одобрение и само 3 подписани договора.

Той отрече да има лична фирма или на семейството му, коя да е кандидатствала с проекти за средства от ДФ „Земеделие", „така че нека да спрем със спекулациите по въпроса”.

Тази сутрин досегашният директор на ДФ „Земеделие” Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова не бяха допуснати до работните си места. Според тях във фонда се извършва чистка на хората, близки до БСП, с приближени на ДПС. Николов и Александрова ще поискат среща с премиера за мотивите за отстраняването си.