От четвъртък Австрия прекрати приема на бежанци от България и постави изискване за визи. Близо 30 сирийци, които вече са си купили билети обаче, продължават да чакат възможност да отпътуват за Виена на летище София.

Пред гишето на австрийските авиолинии се трупат сирийски бежанци. Последните приети в Австрия са отпътувалите в четвъртък на обяд. Другите обаче ще трябва останат.

С късния полет снощи са върнати четирима мъже. „В момента има 30 души с хуманитарен статут, те се надяват да пътуват, но няма да имат шанс, някои от тях са напуснали наетите си жилища, трябва да се разбере как може да им се помогне”, обясни говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България Борис Чеширков.

Изискването за визи от австрийска страна влиза преди ден. Докато стигне до София, близо 50 души успяват да отпътуват. „Проблем е визата, Атина - виза, Германия - виза, Румъния, Турция и Сърбия, пак виза искат. До снощи нямаше проблем да се замине за Виена, днес вече искат виза”, оплака се бежанецът Фираз.

Един от върнатите мъже е дал 2000 евро за 7 билета до Виена и си чака парите обратно. „Той си иска парите, но му казват на друг ден да дойдат”, обясниха бежанците.

Останалите не искат да си тръгнат от летището. „От два дена сме тук, с две бебета и няма Германия, нямаме виза”, обясни жена.

„Аз вчера отивам на границата с Румъния и ми казаха, че това не е документ”, обясни друг бежанец – Салахедин.

За бежанците с хуманитарен статут всички пътища извън България са вече затворени, България остава единственото им убежище и само тези, които имат хуманитарен статут, могат да излизат от страната за срок от три месеца.