Полицията установи 1361 нарушения и образува 20 бързи производства за криминални престъпления под надзора на прокуратурата в рамките на специализирана полицейска операция по засилен контрол на водачи на МПС на територията на Пловдивска област, провела се на 24 срещу 25 май. 

Това съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Петима от водачите са установени да шофират след употребата на наркотични вещества. Тестът с техническо средство за употреба на алкохол е отчел, че 6 от шофьорите са седнали зад волана след употреба на алкохол над 1,2 промила.

За превишена скорост са санкционирани 531 водачи на МПС. В рамките на населено място са били засечени 20 автомобила при движение с над 100 км/ч, като най- високата заснета скорост е на територията на гр. Пловдив - където 41-годишна жена е шофирала със 142 км/ч. Заснетата извън населено място скорост е от 137 км/ч. при ограничение от 60км/ч.

25 от проверените водачи са били неправоспособни. 21-годишен млад мъж от село Маноле е задържан в полицейския арест, след като проверяващите установили, че е неправоспособен, а за да избегне санкцията, предложил на полицаите подкуп.

Санкционирани са 9 водачи на МПС, преминали на червен сигнал на светофарна уредба.

34 от проверените лица са извършили нарушения, свързани с неспазване на пътни знаци, маркировка и светлинна сигнализация. От движение са спрени 6 превозни средства, Констатирани са 292 други нарушения по Закона за движение по пътищата.

Образувани са 20 бързи производства срещу извършители на криминални престъпления на територията на ОДМВР - Пловдив. Установено е и лице, обявено за общодържавно издирване.

Служителите на реда са образували и две предварителни проверки за управление на МПС без регистрация.