Само две седмици просъществува Медицинският експертен съвет към правителството, който трябваше да помага в битката с COVID-19.

Причината - експертите изпълнили ангaжимента си.

Медицинският експертен съвет беше създаден на 23 март с решение на премиера Борисов, за да помага на министрите във вземането на финансови, икономически и социални решения.

Една от задачите на 16-те експерта в съвета беше да изготвят медицинско ръководство, което да напътства лекарите на първа линия за борба с вируса.

При представянето му този петък премиерът разкритикува доц. Атанас Мангъров, член на Съвета, заради т. нар. групов имунитет.

„Кажи колко ще умрат и поеми ангажимент! С титлата си, с името си, че ей тея ще умрат и ги посочи“, каза премиерът.

„Не смятам, че дезинформирам обществото. Аз си позволявам да давам съвети, защото това ми е специалността. Все пак това е инфекциозно заболяване. С инфекциозни болести се занимавам от 38 години насам и си позволявам да казвам неща,  които вярвам, че са така“, отговори доц. Атанас Мангъров.

И само два дни след издаването на доклада, проф. Костов обяви, че разпуска Съвета.

„Уведомих премиера, не ме питайте как, но той знае. Ние оставаме на поста си, казваме "Рапорт даден". Работихме в много добро разбирателство, не е имало конфликти“, каза проф. Коста Костов.

Изготвеният документ е над 400 страници и е качен на специален сайт, до който имат достъп само медицинските лица.