Окръжна прокуратура-Стара Загора е внесла в съда обвинителен акт 28-годишен британски гражданин, причинил тежко пътнотранспортно произшествие, при което е загинал 42-годишен мотоциклетист и са ранени двама пешеходци, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Делото е внесено в съда два месеца след извършването на деянието. На 3 октомври, около 19:40 ч., в град Стара Загора британецът с инициали А. А. предприел забранена маневра с управлявания от него лек автомобил на кръстовището на ул. "Ген. Столетов" с ул. "Цар Иван Шишман". При извършването на забранения завой наляво той отнел предимството на насрещно движещия се мотоциклетист.

Вследствие на сблъсъка, мотоциклетът се е отклонил вдясно спрямо посоката си на движение, излязъл от пътното платно и падайки, ударил намиращите се на тротоара двама пешеходци.

Обвиняемият А. А. напуснал произшествието и направил опит да се укрие, но е бил установен и задържан от граждани, които го предали на полицията. При тестването му с техническо средство е отчетен положителен резултат за употреба на наркотични вещества.

28-годишният британец е обвинен в причиняване по непредпазливост на смъртта на 42-годишния мотоциклетист и средни телесни повреди на две други лица, едното на 16, а другото на 53 г. Деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и след извършването му, шофьорът е избягал от местопроизшествието. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години.

По делото са разпитани като свидетели повече от тридесет лица, изготвени са множество експертизи. Предстои Окръжен съд-Стара Загора да насрочи разпоредително заседание.