Съдии от цялата страна се събраха пред Съдебната палата в София. За един час, от 17.30 до 18.30 часа, се събраха около 500 съдии и юристи от всички други гилдии в страната. Съдиите бяха посрещнати с ръкопляскания от гражданите така, както се случи и първия път в края на миналата седмица.

Всички излязоха със знака на везната върху тогите и връхните си дрехи, защото това е символът на справедливостта. Около 18.30 часа, след като гражданите получиха отговорите на въпросите си защо у нас е необходима съдебна реформа, те се запътиха към "Дондуков" 2 на големия протест.

Утре съдиите няма да излязат и да разговарят с гражданите, но в сряда в 16.00 часа обявяват ден на отворените врати и канят всички граждани във всички съдилища в страната.

Тези разговори са необходими, защото е необходимо разбиране за това, което искаме и за това, което смятаме, че трябва да се случи в системата, заяви съдия Капка Костова от ВКС:

„Затова вече търсим помощ и подкрепа от обществото и от хората, и искаме да разговаряме с тях за това, че всъщност промените са необходими най-вече за гражданите и за обществото. Те са тези, на които им е необходим независим, безпристрастен и морален съд.

Те трябва да са сигурни, че когато се изправят пред съда по какъвто и да било повод ще получат решение или присъда, което е основано само на закона и на доказателствата по делото, така че независимостта на съда, за която ние говорим и пледираме непрекъснато, е важна преди всичко за хората, не толкова за нас, и тя е важна в още една друга посока – независимостта на съда ще даде възможност той да промени, да прочисти останалите институции, там, където това е необходимо да се направи. Ако съдът не е независим, това просто няма как да се случи.

Затова има много примери – ще посоча за пореден път съседите в Румъния, но това вече е правено и се случва на много места.

Искаме да обясним защо настояваме за тези промени. На пръв поглед са непонятни. Искаме да обясним защо съдът трябва да бъде независим, а прокуратурата трябва да бъде автономна. Няма как едни и същи стандарти да са приложими по отношение на съда и по отношение на прокуратурата. Тя няма как да е независима по една единствена причина – просто защото повдига и поддържа обвинения от името на държавата. Т.е. единственото, да което можем да говорим там е автономия. Независимостта е тази, която е необходима на гражданите и която е стандарт единствено за съда.

Мисля, че това трябва да се обясни, за да стане ясно и да не се смята, че тази реакция е самоцелна.

На въпрос дали се страхува, от това, че може да има атаки срещу съдиите, Капка Костова заяви, че не се страхува и че няма от какво да се страхуват, защото отстояват принципна позиция".

Протестът на съдиите в Пловдив се превърна в протест на адвокатите.

Недоволството на съдиите започна на 11 декември, когато те излязоха пред Съдебната палата в София, за да разговарят с граждани. Най-малко 25 бяха съдиите от ВКС, там беше и председателят на съда Лозан Панов. Имаше съдии от СГС, СРС и от провинцията. Те излязоха с тогите си, като символ на държавността.

Гражданите също излязоха на протест в подкрепа на съдебната реформа след гласуването по спорните поправки в Конституцията и оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов.