Софийският градски съд ще гледа делото за експулсиране на Мурад Хамид, френския гражданин, обвинен в тероризъм. За задържането му беше издадена европейска заповед заради съмнения във връзка с "Ислямска държава" и съпричастност с атентатите във френския вестник "Шарли Ебдо" миналата година.

Мурад Хамид е роднина на Шариф Куаши - единият от терористите, атакували френският вестник. Хамид е влязъл в България на 26 юли и е задържан още на 28 юли от „Гранична полиция”, след като е бил експулсиран от Турция. На 29 юли сутринта у нас е пристигнала и европейска заповед от главния съд в Париж за ареста му.

Софийската градска прокуратура разпореди задържането му за 72 часа. Той беше  преместен в следствието, защото представлява заплаха за националната сигурност на страната. Въпреки че не се знае нищо за част от престоя му у нас, към момента няма данни Мурад Хамид да е имал съучастници или помагачи в България.

Ако няма протести и обжалвания от страна на Хамид на днешното дело, до 10 дни той ще бъде експулсиран във Франция по специална процедура.