Опитваме се първо да заложим на превантивните мерки по отношение на битовата престъпност. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Битовата престъпност е резултат от поредица от социални фактори, икономически, криминогенната обстановка и нейните особености. За мен е много тревожен фактът, че всъщност извършителите на тези престъпления в голямата си част са хора, които рецидивират, излежали са присъди, пуснати са или все още не са им влезли в сила присъдите, или са в съдебен процес. Това е за мен най-нерешимият въпрос.

Ще се опитаме да ускорим работата, да направим този промеждутък между престъплението и присъдата по-кратък.

Сложен проблем е, не е само в България, изобщо не искам да се отказвам от отговорност, но забелязва се едно такова усложняване на криминогенната обстановка в цяла Европа. При нас има спад на регистрираните престъпления, но това не го коментираме, това е критерий за нашата работа, и гражданите ги разбирам в цялата им чувствителност".

По случая с убийството в столичния кв. „Надежда” министърът каза, че фактите са установени, а извършителят все още се издирва.