Депутатите върнаха хартиената бюлетина. Предложението за промени в Изборния кодекс бе на БСП.

"За" гласуваха - 124 народни представители от ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, а 95 бяха "против". За запазване на машинното гласуване в големите секции настояха от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход". 

Така на следващите избори в секции с над 300 избиратели и гласоподавателят ще има право на избор дали да гласува с машина, или с хартиена бюлетина.

Изненадващо бяха вкарани и допълнителни текстове на ДПС, които предвиждат да се гласува само на хартия, но това да е отложено във времето, докато България не закупи сканиращи оптични устройства. Предложението на движението е да сменим досегашните машини.  

Сред приетите предложения бяха най-малкото възнаграждение, което ще получават член на изборна комисия да е в размер на 177,50 лв. Броят на заявленията, които са необходими за отваряне на секции в чужбина остава същият - 40. Видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините остава, както и район “Чужбина”. 

Централната избирателна комисия ще е в състав 15 души както досега. Не бе прието предложението на “Възраждане” комисията да е в състав 25 души.

Дебатът за машините започна остро и с взаимни обвинения между двата лагера.

"Стигнахме до философския камък на хартиената коалиция, тя иска да превърне хартията в злато. Преброителните центрове са добра идея", заяви Милен Матеев от "Продължаваме промяната".

"Никой не връща хартията, защото тя никога не си е тръгвала. В секциите до 300 души се гласува така. Милиони бюлетини се печатат. Това изказване е злоупотреба", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Постепенно тонът ескалира до обиди. Продължаваме промяната и ДПС влязоха в остра схватка.

"Ние сме тук преди вас и ще сме тук, когато вече ви няма", заяви Ерджан Ебатин от ДПС.

"Причината за това е, че фалшифицирате изборите. Правите избори с чували", добави Асен Василев от "Продължаваме промяната".

"Тези, които купуваха гласове говорят за честни избори", каза Бойко Рашков от "Продължаваме промяната".

"Вие сте откровен лъжец. Ще поискам проверка с дрегер. Ако бях арестувал лидера на опозицията незаконно щях да си изям дипломата и да си дам оставката", заяви Йордан Цонев от ДПС.

Упреци имаше и за това, че промените пак се правят в последния момент преди евентуални избори. Вносителите отговориха.

"Аз съм отстоявал смесеното гласуване, то е факт и сега. Не се занимавайте с БСП винаги сме за честни избори", заяви Георги Свиленски от БСП.

"Не чуваме от партиите ясни мотиви за смесеното гласуване. Машините не опорочават вота", каза Александър Николов от "Български възход".

По искане на БСП дебатът за хартията беше прекратен. Което доведе до поредна ескалация в залата.

"Не може да продължава така. Това е кражба на вота", заяви Кирил Петков от "Продължаваме промяната".

"Стига сте плашили с бунтове, мястото ви е в залата", добави Свиленски.

Заседанието беше удължено за неопределено време - до приемането на всички 82 страници от кодекса.