Агенцията „Пътна инфраструктура” прекратява договора за магистрала „Струма” и ще избира нов строител, съобщиха от държавната агенция.

Новият изпълнител ще трябва да построи участъка от Сандански до Граничния контролно-пропускателен пункт „Кулата” експресно за пет месеца, след като гръцката фирма „Актор” не успя да се справи за две години и половина с 15-километровото трасе.

Към момента обектът е изпълнен наполовина.

Строителството му започна преди 2 години и според подписания договор, трябваше да приключи през март тази година, като след неколкократно удължаване, последната отсрочка беше за 15-ти октомври.

Комисия, в която участват представители на възложителя, строителния надзор, проектанта и изпълнителя, ще опише извършените досега строителни дейности на обекта. Ще бъде извършена цялостна проверка на качеството на изпълнените строително-монтажни работи.

Пътната агенция ще обяви нова обществена поръчка. За да не загубим финансирането от Брюксел, отсечката ще трябва да бъде завършена до края на 2015 г.

От бъдещия изпълнител ще се изиска възстановяване на пътната настилка на обходните маршрути, преминаващи през населените места от започването на строителството на Лот 4. Дотогава остава настоящата временна организация на движението в района на обекта.