Опасно свлачище възникна на два метра от къщите в столичния квартал „Факултета"

Природното бедствие се е активирало непосредствено до влакови релси с интензивен трафик. Стотици пътници минават от там всеки ден.

Действието се развива преди дни, когато жителите на квартал „Факултета” се събуждат и виждат, че улицата, на която живеят почти я няма. На нейно място зее дълбок трап. 

Експерти предполагат, че земята е пропаднала само за няколко часа. Пропастта е дълбока около 6-7 м. Пръстта е завлякла електрически стълб и кофата за смет.

Най-близо – на по-малко от два метра до пропастта, е къщата на Христо.

„Не знам докога ще продължи и как ще се живее тук”, казва той. По думите му постройката не е законна, но има нотариални актове.

Освен опасността от пропадане, местните хора са и без ток, защото жиците на падналия електиречски стълб липсват.

Свлачището се е превърнало в сметище. По думите им причината е, че кофата за смет също е пропаднала.

Според някои причината за свлачището може да е липсата на канализация.

Жителите са сигнализирали различни институции. Твърдят, че не са получили никакъв отговор.

Разказват, че нямат канализация, ток и вода, а само част от постройките са законни. 

„Малки деца имаме, по целя нощ не спиме, един дъжд и ще падне всичко. Никой не идва да обезопаси това място, а малки деца минават”, разказват те.

Освен, че има реална опасност домовете им да се сринат, в участъка има и доста интензивно движението на влакове. Стотици пътуват оттам всеки ден.

От община Красна поляна, казаха за bTV, че са наясно с проблема и обсъждат спешни мерки.  От Нацонална компания железопътна инфхракткрутра заявиха ,че причина за свлачището са натрупаните отпадъци там и нерешеният проблем с канализацията. Те са взели мерки за безопасност на пътниците във влаковете – мотрисите минават през участъка с 50 км/ч.

Денонощна охрана следи за безопасността на железния път. Обмислят се мерки за трайно решаване на проблема.