Часове наред проливен дъжд, десетки преляли язовири и две скъсани язовирни стени доведоха до поредното бедствие.

Над 1000 души в региона бяха евакуриани, а село Станско бе буквално залято. Водата го залива малко преди изгрев слънце.

Вълната идва от близкия язовир, чиято стена се къса. И влиза в селото със страшна сила .„Язовир около 400 декара, който заля село Старнско , приливната вълна продължава към река Марица. Хубавото е че нямаме жертви”, каза кметът на Димитровград Иво Димов.

Вълната помита празни къщи, тъй като час по- рано кметът на селото вижда, че язовирът е опасен и сам взема решение да евакуира хорат. „Тръгнах, почнах от най-далечната част. Вдигай, даже се налагаше врати да изкъртвам, да мога да изкарам хората . Някой от хората не искат да излизат . Няма не искат- на рамото и вънка”, каза Фильо Стоев.

Хората са спасени, но две стари къщи рухват, а десетки домове са под вода. Вълната залива и къщата на бай добри

В късния следобед и друг язовир край селото започна да прелива . И за да не се скъса, властите предприеха спешни мерки.

Тази вечер хората от село Странско, чиито домове са наводнени ще пренущуват в детската градина, където има осигурени легла. Това обаче е временно решение и хората се надяват на помощ. А тук живеят предимно възрастни хора, които сами няма да се справят с калта след оттичането на водата.

Водата залива и два от крайните квартали на Димитровград. Местните хора са категорични, че изпусканите язовири в Меричлери, Бряст, Длъгнево и др. са виновни за наводнението.

Потопът застигна и потопеното преди две години село Бисер. Кметицата пуска сирените и евакуира хората. И въпреки че този път реката не преля, тревогата, от ново бедствие изкарва цялото село на площада.

Селото се спасява, но приливната вълна удря Харманли и залива целия център. Наложи се властите да затворят града за движение, с което бе отрязан и пътят към Турция. Движението по него беше възстановено чак във вечерните часове.