Правителственият самолет „Фалкон” не е успял да кацне на летище Пловдив, предаде агенция „Фокус”.

Причината е, че колесник не се е затворил след излитане. „Фалконът” е кръжал над Варна и е успял да кацне. Екипажът на правителственият авиоотряд е изчакал горивото да изгори и се върнал обратно на летище "Варна". 

На борда му е пътувал премиерът Бойко Борисов. Той е трябвало да излети от Варна за Пловдив, където да открие нова спортна зала. „Инцидентът е същия като предния път. Колесниците не се затвориха”, каза Ивайло Московски, министър на транспорта, в ефира на bTV. По думите му проблемът е в електрониката, а не е механичен.

„По процедура сме длъжни да се върнем на най-близкото летище, тоест Варна”, допълни още Московски. Всички пасажери са добре, няма пострадали.

„В самото начало на полета дойде командирът и каза, че имаме проблем. Този път и трите колесника не са се прибрали”, каза Севдалина Арнаудова, предиректор на правителството, за агенция „Фокус”. „Кръжахме над 10-15 минути над морето, изхабихме горивото и аварийно кацнахме с един изправен колесник”, допълва още тя.

„Моето мнение е, че следващия сервиз трябва да е директно при производителя, защото явно не може да се открие къде точно стават тези проблеми", допълни още Московски.

Според кап. Пенчо Пенчев, ръководител на правителствения Авиоотряд 28 в периода от 2009-2013 г., мерките, които са взели навремето, явно се оказват неефективни. Той се присъедини към мнението на Ивайло Московски, че правителственият „Фалкон” трябва да се изпрати на фирмата производител.

Междувременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов няма да присъства на откриването на спортна зала "Колодрума" в Пловдив. Той поднесе своите извинения чрез министър Вежди Рашидов.

Припомняме, в началото на 2015 година отново имаше технически проблем с правителствения самолет по време на полет.

Очаква се премиерът Борисов да кацне в София с друг самолет към 21:30 часа.