Силата на гражданската енергия е нещо, с което всички можем да се гордеем. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Трявна, където бе гост на тържеството по случай 20-та годишнина от създаването на първото в България SOS детско селище.

За две десетилетия селището в Трявна е било дом за 188 деца. Сега родители отглеждат и възпитават в него 60 момичета и момчета, чиито семейства не могат да се грижат за тях. В обръщението си към домакините и гостите държавният глава благодари на всички, отдаващи професионализъм и обич на тези, които най-много имат нужда от това.

По-късно Росен Плевнелиев поздрави българите по случай утрешния Ден на независимостта и посочи, че когато българите имат кауза, резултатите са исторически.

„Силната гражданска енергия, която виждаме, февруарските и юнските протести, които показват желанието на българите за реформа, за институции, обърнати към гражданите, национален смисъл, кауза, обединение - това е нещо, с което всички можем да се гордеем", изтъкна Плевнелиев.

Той разкритикува политиците, които твърдят, че гражданските протести водят до разединиение на народа.

„Не вярвам, че политици, които използват агресивни форми, политици, които търсят противопоставянето на бедни - богати, София не е България, красиви - грозни, те просто няма да успеят, защото народът мисли по друг начин”, категоричен бе Плевнелиев.

По думите му, февруарските протести са изразили желанието на българите за реформа, а юлските са посочили необходимостта от институции, обърнати към гражданите, национален смисъл, кауза, обединение.

Президентът засади в двора на детското селище в Трявна българска ела. Дръвчето е едно от 25-те, които ще бъдат засадени по-късно на територията на селището.
Инициативата е в рамките на кампанията „Аз подкрепям възстановяването на великата българска дъбова гора", чийто патрон е държавният глава.

Директорът на SOS-селището Иван Христофоров удостои Росен Плевнелиев със званието „Почетен жител" на детското селище в Трявна.