Окончателно затвориха мина „Черно море". От 280 служители, съкратени са 240.

Без спасителен план подземната мина за добив на въглища обяви затваряне.

„Спасителните планове, които ги правихме не ги приеха, досега години наред всяка година правим спасителни планове", каза Русомир Калоянчев, изп. директор на мина „Черно море”.

Снимка: btvnovinite.bg

От 40-те служители, които ще останат на работа още няколко месеца, само 10 са миньори.

„Сега ще циментираме шахтите, ще се мъчим тука", коментира един от работниците Киро Киров.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако спре аварийната поддръжка, галериите дълбоки 300 метра, ще се напълнят с вода и това ще бъде окончателният край на съоръженията. Министерство на енергетиката се задейства по случая.

„Ще пуснем нов търг и ако се яви инвеститор, който желае да продължи концесията, ние разбира се ще я предосатвим”, заяви Теменужка Петкова, министър на енергетиката.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Чавдар Микулашев, председател на миньорски синдикат към КНСБ, човекът, който ще поеме новата концесия трябва да е фокусник, за да се справи. „Това са безотговорни и смешни приказки", допълни той.

Мината снабдяваше с въллища ТЕЦ Сливен.

Снимка: btvnovinite.bg

 „Не сме само 300 човека, по четиричленно семейство, 1200 човека гладни оставаме. И заплатите не са дали, по 2-3 заплати имаме да вземаме, ние ще ги сънуваме...”, смята Мехмед Сали, който е майстор копач.

Миньорите са получили по 200 лева аванс за февруари. Години наред заплатите им се бавеха. Собственик на мината е кипърска фирма, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

„Той го купи наготово, лапа, лапа 13 години и не даде пари да продължи рудника", допълва Мехмед Сали.