Категорични сме, че до този момент в Община Пловдив няма получена заповед от Националния институт за недвижимо културно наследство, с което Тютюневият склад на ул. „Одрин” 8 придобива статута на единична недвижима културна ценност. Полученото писмо няма характер на документ, определящ сградата на „Одрин” 8 за паметник на културата. Това се посочва в официална позиция на Община Пловдив, цитирана от БГНЕС.

Преди седмица историческата сграда беше почти разрушена, като съмненията бяха, че собственикът й е използвал административни неуредици, за да реализира инвестиционното си намерение. Случаят разбуни духовете под тепетата и доведе до протести.

В писмен отговор до депутат културният министър Вежди Рашидов посочи, че във ведомството му и в НИНКН не е постъпвало искане за съгласуване на инвестиционна инициатива по отношение на склада.

На 6 януари 2014 г., след публикация в местна медия, че на мястото се планира да се появи хотел, МК е изпратила писмо на общината, с което я уведомява, че сградата е културна ценност. От общината твърдят, че след тази дата не е издавано строително разрешение за обекта.

Прокуратурата в Пловдив вече се самосезира, след като преди седмица строителни машини започнаха рушенето на сградата на Тютюневия склад. Към момента разследването е срещу “неизвестен извършител”.