Нито един сигнал за тормоз или насилие не е бил подаден срещу бащата, който преби до смърт 7-годишната си дъщеря в Русе, показа проверка на bTV. Въпреки разказите на съседи за редовни побои, никой не е уведомил социалните служби, полицията или училището.

След като 38-годишният Пламен Петров преби до смърт малката Пламена, е била извършена проверка от Агенцията за закрила на детето и социалната дирекция в града. Сред прегледаните стотици сигнали, такъв срещу бащата не е открит.

„Търсихме телефонен сигнал, за да можем да проследим какво се е случило. Нямаме никаква индикация от училището, където учи детето и където няма как едно малтретирано дете да няма следи”, обясни директорът на „Социално подпомагане" в Русе Цветелин Симеонов.

„При нас такива сигнали не са попадали, напротив, даже родителите бяха ангажирани с детето, имайки предвид, че е първи клас, идваха на училище, посрещаха го, мъчиха се да му набавят всичко необходимо”, обясни педагогическият съветник в ОУ „Васил Априлов" Деспина Василева

Пламен не е освидетелстван за психични отклонения, с увреждане е и получава пенсия и социални добавки. Съседи го определят като сприхав - заради кавги с тях в полицията има сигнал срещу него. „Налита на бой, какво да прави от туй повече. Ние тук живее от 39 години и ги познавам. Той баща му беше наръгал майка му, както беше бременна. И какво искате от такова семейство”, разказа съседката Лилия.

По време на инцидента бащата не е бил пиян, категорични са от полицията. Алкохолната му проба е отрицателна. Все още не са ясни причините за жестокото насилие.

„Има нанесени удари по цялото тяло на детето, като са използвани и тъпи предмети, използвани са ръцете, използвани са и крайниците”, обясни директорът на Областната дирекция на МВР в Русе Георги Великов.

4-годишната Десислава, по-малката дъщеря на Петров, е под полицейска закрила. Издирена е биологичната й майка, която живее в Септември. Ако тя пожелае, може да подаде молба за родителските права над детето. Мъжът остава в ареста.