Полиция и общински служители са се опитали да спрат десетки жители и гости на Пловдив да танцуват хоро в Градската градина в неделя вечер. За това се оплакаха самите хора пред камерата на bTV.

Инициативата се провежда от година и половина на посочено от общината място и се превръща в местна атракция, но през последните седмици местната власт настоява хорото да се премести на по-неудобния пл.”Съединение”. Мотивът – събития с озвучаване в Градската градина можело да се провеждат само под шапката на общината.

Стоян Станков, един от организаторите, посочи, че от общината не отговорили в законово установения срок да подаденото от тях уведомление през миналата седмица. Това те приели като мълчаливо съгласие и дошли с най-слабата си аудио уредба. Дошли първо от „Общинска охрана”, а после и полицаи.

„Изведнъж се оказа, че 100 или 200 престъпници играят хоро”, разказа Станков. След проверка на документите, дежурният полицай посочил, че няма никакъв проблем и не знае защо е бил повикан, заедно с колегите си.

За обикновените участници в хорото, случилото се е „обидно и унизително”: „Не може в цял свят да се разпространява българският фолклор, а тук да ни забраняват да играем хоро”.

Опитите на общината в бъдещата Европейска столица на културата да спре танца са се превърнали в ефективна реклама – броят на участниците се е вдигнал двойно.

Представител на местната власт не дойде за коментар по темата.