Бившият зам.-кмет на Плевен Алексей Зелов беше освободен от затвора, след като Окръжният съд измени мярката му за неотклонение от „Задържане под стража" в най-леката „Подписка".

Той е обвинен от Софийската градска прокуратура в подкуп, а от 11 август 2014 г. съдът в Плевен прекрати съдебното производство „поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила".

По искане на защитата на обвиняемия Великотърновският апелативен съд е постановил преразглеждане на мярката, защото е налице забавяне на наказателното производство.

Зелов не е осъждан и е отстранен от заеманата длъжност, няма възможност да повлияе върху събирането на доказателства, не е налице опасност да се укрие, се посочва в мотивите на съда.

Представителят на Прокуратурата счита, че искането е неоснователно, като се сочат доводи, че повдигнатото обвинение е достатъчно тежко, за което е предвидено наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба до 20 000 лева и лишаване от права, както и че опасността да се укрие не е отпаднала. Окръжният съд е намерил искането за изменение на мярката за
основателно.

Днешното определение за промяна на мярката в „Подписка" може да се обжалва и протестира в седемдневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.