Промените в разписанието на влаковите композиции изкара десетки граждани от врачанското село Бели Извор на пореден протест в събота. Въпреки че правителството реши да отмени влезлите в сила решения за спирането на едни влакове и съкращаването на маршрутите на други, хората продължават да протестират, защото не вярват на обещанията.

„Ние пътуваме за Враца, ще се отмени сутрешният влак до Враца, този в 17:30 от Враца за Бели Извор го няма от 14 декември и нямаме с какво да се прибираме. Има само един автобус в 18:00 часа”, обясни жена.

Майката на ученик от Бели Извор, който ходи на училище във Враца, разказа, че заради отмяната на обедния влак момчето трябва да чака до 16:00 часа, за да се прибере. „Ходи по кафета или студува на гарата, не знам”, оплака се жената.

„Явно намеренията са да се закриват железниците. Протестираме по една единствена причина – хората да могат да ходят на работа, а децата – на училище”, категоричен бе кметът на Бели Извор Кирил Илиев.

„Трябва следобедният влак да се измести в по-късен час”, настоя кметът на село Власатица Петър Атанасов. „Според новото разписание на обяд нямаме влакове, има само един в 16:21 часа и не е възможно да си на работа до 17 часа и да хванеш този в 16:21 часа. Влаковете сутрин ни устройват, но хората няма с какво да се прибират. Трябва следобедният влак да тръгва не в 16:21, а в 17:30, тогава хората ще имат с какво да се прибират”, обясни той в ефира на „Тази събота”.

След като по-рано през седмицата БСП се опита да яхне протеста на БДЖ и пътниците, кметовете увериха, че протестът на гражданите не е свързан с политически партии. „В такива протести не влагаме никакви политически нюанси и оттенъци, защитаваме интересите на хората”, заяви кметът на Бели Извор.

В понеделник разписанието на влаковете ще бъде обсъдено на среща на местните кметове с областния управител на Враца.