Река Луда Яна е силно замърсена след авария при стария рудник "Цар Асен" близо до Панагюрище. Съдържанието на мед е сто пъти над нормата. Замърсяването е регистрирано тази сутрин.

Хората от близките населени места от Цар Асен и Росен са предупредени да не пият вода от чешмите.

Около 9:00 часа тази сутрин водата във водоема под насипа на рудник „Цар Асен” започва да се покачва застрашително. Причината е в аварирала помпа.

„Проблемът с помпата е от четвъртък, но е започнало да изтича вода в реката от тази сутрин. Предполага се че може да се получи замърсяване на реката и на околната среда”, обясни Димитър Апостолов от РИОСВ-Пазарджик.

Замърсената вода започва да се оттича директно в реката – по 20 литра в секунда.

До преливащия водоем се появяви мъж от съседна медна компания, който твърди ,че има негласна уговорка с "Еко Медет" да контролира водоемът да не прелее.

„Ние просто сме съседи и сме следели винаги за това ниво. (...) Ние кандидатстваме за концесия, за да може да обслужваме това нещо” каза Добрин Петров.

Мъжът направи и моментна проба на преливащия водоем. Оказва се, че съдържанието на мед е 100 пъти над нормата.

От екоинспекцията в Пазарджик са гневни на собственика на рудника, че са скрили за аварията. „,Задължително ще бъдат наказани. По закона за водите административното наказание максимума за първи път е 5 000 лева”, категоричен беше директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев.

Екоинсепктори са взели проби от четири точки по реката – търси се завишено съдържание на мед, цинк, манган, кадмий.

Първоначалните проби показват, че няма заплпово замърсяване, но окончателните резултати обаче ще станат ясни след седмица.

По нареждане на Министерство на икономиката, на място е изпратен управителят на "Еко Медет".

Дружеството е собственик единствено на водоема, а цитираната в сигнала био-химична инсталация е частна собственост.

Независимо, че аварията не в е съоръжение на "Еко Медет", управителят е повикал по спешност фирма-контрагент, за да започне изпомпване на натрупалата се вода и ще бъде преустановено изтичането на замърсени води