През 2020 г. са регистрирани 2100 киберинцидента в българското интернет пространство, сочи статистиката на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (Националния CERT) в Държавната агенция "Електронно управление", цитирани от БТА. Увеличението на годишна база е 9%.

Около половината от случаите са свързани с измамни писма (фишинг – напр. писмо уж от банката ви, което иска от вас да напишете данни за достъп във фалшив сайт – б.р.), а над една трета от инцидентите са свързани със злонамерен код.

Кибератаките през 2020 г. са били насочени предимно към здравните власти, като през периода април-юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за COVID-19. Засегнати са били и финансови институции, като преобладаващи са били заплашителните писма с искане за откуп.

Поради новия начин на работа се наблюдава увеличаване и на експлоатираните уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп.

В много случаи това е било използвано за разпространение на злонамерен софтуер, което е довело до сериозни проблеми в работата на администрациите. Това е наложило промяна на политиките за сигурност, повишаване и въвеждане на нови, допълнителни мерки при работа от вкъщи, посочват от Националния CERT.