Седем дни преди края на извънредната епидемиологична обстановка от оперативния щаб намекнаха, че част от мерките може да се върнат. Причината - значителен ръст на новозаразени през последните няколко дни, сравнено с тези през предходната седмица.

През изминалите три дни броят на случаите е двоен и дори троен, сравнено с регистрираните през изминалата седмица, когато те варираха между 6 и 19.

Новите случаи за денонощието са 43. Най-много -21 са в Пазарджик, където е и едно от огнищата. А броят на случаите достигна 2711. Експертите смятат, че завишеният брой на случаите се дължи на няколко локални огнища.

През изминалите 24 часа излекуваните са 17. Добрата новина е, че няма нови смъртни случаи.

Въпреки добрите резултати, проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че именно в края на епидемията трябва да се прояви особено внимание. А в случаите има видим ръст. „Не говорим за тенденция, но трябва да знаем - огнищата в Сърница, Самоков, Сливен и Ямбол - си остават. Тук-там имаме единични случаи“, обясни проф. Кантарджиев.

Той намекна още, че ако случаите растат, разхлабването на мерките може да се отложи и дори се върнат някои от старите ограничения. „Ако продължи една тенденция на случаите да се увеличават, ако имаме затруднения в ликвидирането на тези 5 огнища, ако болниците не могат да поемат болните, тогава някои от мерките може би ще се върнат“, каза още проф. Кантарджиев. 

Освен спазването на мерките, важно е и броят на изследванията да не намалява, а заразените да се откриват рано, допълни той.

А междувременно стана ясно, че в Сърница са установени нови 17 случая. Огнището там идва от фабрика в Доспат. В нея работят основно жените, които са дали положителни проби за коронавирус, съобщи главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев.

Въпреки увеличаващия се брой болни, мерките към този момент остават същите. Препоръчително е хората да излизат от домовете си само, ако е наложително, а на публични места да се носят маски задължително.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19