Можем да гледаме на речта на Доган по два начина – единият е, че някой се е напил и е говорил много сложни думи в опит да впечатли аудиторията, което няма да е първият път в неговата кариера. Другият е, че де факто лидерът на ДПС, въпреки всички глупости и каламбури, които използва, надава едно много ясно и тежко политическо послание - а то е че, ДПС трябва еднозначно да се върне към корените си на кадесарска съветска формация.

Тоест, нещо, което руските служби са имплантирали в България и което обслужва руска политика и то политика на старите служби, прокомунистическа политика на службите, т.е. на мафията от 90-те години – времето, когато имаше бизнес крилото „Мултигруп” и политическото крило ДПС. Това заяви в предаването „Лице в лице” лидерът на ДСБ Радан Кънев и допълни:

„Доган казва, че ако има някакви дребни забежки от тази политика, те трябва да бъдат прекратени и да е ясно, че ГЕРБ управлява с двете проруски партии – ДПС и АБВ.

Всички красиви приказки на Местан за евроатлантическата либерална ориентация на ДПС рухнаха от една пиянска реч на истинския лидер. Това е реалността в българската политика.

И виждаме всъщност кой управлява и си обясняваме нещо изключително важно и то е как така една година Местан беше страшния проевропеец, а през това време медиите на неговия депутат Делян Пеевски бълваха най-долнопробна руска пропаганда, съчетана с най-долнопробна пропаганда срещу всеки опит за реформа на българското управление.

Пропаганда, която беше изключително успешна, защото тя уплаши ГЕРБ, уплаши премиера и в крайна сметка ги накара да вземат левия завой и официално да обявят, че стратегическите партньори са именно двете партии, наследници на руските служби в България – АБВ и ДПС".

Изглежда, че силните играчи на 2015 година са били Първанов, Цветанов и Доган, каза още Радан Кънев, като уточни че не разбира задкулисието и за него политиката е публична дейност.

"Не е излишно да се знае, че речта на Доган е среднощна реч на купон, за да си даваме сметка как се управлява България и срещу какво се изправяме като противник, защото държава, която се управлява от човек, който е излязъл от политиката, със среднощни речи на пиянски купони, е много страшна работа, това не е шега", добави Кънев.

"В парламента тече често пъти една бутафория, водят се тежки преговори, постигат се определени компромиси, след което някой някъде се напива и всичко рухва и този някой винаги по течение на обстоятелствата изпълнява чужда воля и то враждебна и на Европа, и на НАТО.

Много сериозна ситуация задава краят на 2015 година и много сериозни борби предвещава за 2016 г., ако изобщо има кой да ги води, коментира Кънев".

Трябва през 2016 г. да погледнем какво се случва с публичните финанси и с икономиката в България. (...) Толкова много пари вече са отклонени, че не остана какво да се прахосва. Както го четем, така дойде и доказателството – 500 млн. лв за Пеевски, 300 млн. лв. за Златев – тепърва ще има парламентарен дебат по тази тема. Другият вариант е, че са отишли при безработен кипърец. Връзката на тези компании с тези публични фигури е абсолютно несъмнена. Те се хвалеха, че ще вземат тези пари седмици преди да се отворят пликовете, каза Кънев, визирайки магистрала „Хемус”.

Той съобщи, че предстои нов десен проект:

"Проектът със сигурност е отворен за всички хора, с които сме работили досега, с единиците изключения, които се показаха като откровени предатели, и дали този проект ще бъде свързан с моя президентска кандидатура, дали ще бъде свързан с учредяване на нова политическа партия - това са чисто инструментални въпроси. Аз съм напълно убеден от нуждата от такъв проект. Вярвам, че 90% от колегите в ДСБ също са убедени".