Прокуратурата свали обвинението за убийство на Тодор Йорданов от Враца. Обвинителите се отказаха от позицията, че смъртта му е причинена умишлено при сбиване от двамата братя, известни като "Поничките". Това е вече втора промяна в обвинението.

В днешното постановление на окръжната прокуратура на два пъти е подчертано, че няма извършено убийство. Няма връзка между нараняванията, причинени на Тодор, и последвалата смърт. Така обвинението за убийство срещу братята Дамянови отпада. Остава само обвинението за извършени от тях хулигански действия.

Според прокуратурата смъртта на Тодор е резултат „от лошото здравословно състояние на момчето". То страдало от наследствено сърдечно заболяване, при което смъртта може да настъпи внезапно. От видеозаписите пък се виждало, че сблъсъкът продължил не повече от 3 минути, като при побоя Тодор е получил само повърхностни наранявания.

„Абсурдно е да твърдят, че няма причинно-следствена връзка от създалата се ситуация, това, което са направили, със смъртта. Няма как той да продължи надолу с колата и да се случи същото. Връзката я вижда абсолютно всеки. Надявах се разследването да си свърши добре работата, не знам защо това не се случи”, каза братът на починалия Тодор Ивайло Йорданов.

„Не мога да повярвам, че това е реалността, след всичко, което преживяхме, се случва и това, че не могат те да си получат наказанието, това е абсурдно, повече от абсурдно, това е смешно”, заяви приятелката на Тодор Грета Георгиева.

Припомняме ви, че инцидентът стана на 12 януари на централна улица и предизвика масови протести в града. В резултат на братята беше повдигнато най-тежкото обвинение.

След обстоен анализ на доказателствения материал, събран в хода на досъдебното производство, и най-вече съобразявайки констатациите и изводите на съдебните медици по назначените в хода на разследването 4 съдебно-медицински експертизи, прокуратурата е преценила, че няма извършено убийство.

Категорично е доказано, че между нараняванията, причинени от обвиняемите на пострадалия Тодор Йорданов, и настъпилия фатален изход няма причинно-следствена връзка, съобщават от прокуратурата.

По делото са събрани доказателства, че пострадалият Тодор Йорданов е имал сърдечен проблем и е посещавал специалисти-кардиолози. На базата на проведеното макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечния мускул на починалото момче се установяват категорични данни, че Тодор Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия (кардиомопатия), което има продължително протичане и постепенно развитие.

При тези тежки болестни промени в сърдечния мускул смъртта може да настъпи внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве, пише още в съобщението на прокуратурата.

Според него установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов, с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта. Т. е. действията на двамата обвиняеми не са могли да причинят и не са причинили смъртта на Тодор Йорданов.

Тя е резултат от лошото здравословно състояние на починалото момче, а не причинно-следствен резултат от нанесените му при побоя повърхностни наранявания, категорично е обвинението.

С оглед на това се налага изводът, че престъплението, за което Иван и Десислав Дамянови са привлечени като обвиняеми по чл.116, ал.1, т.11 вр. чл.115 вр. чл.20, ал.2 от НК, не е извършено, тъй като липсва обективна съставомерност, т.е няма извършено убийство, допълват от прокуратурата.

В хода на досъдебното производство са разпитани множество свидетели, назначена е и видеотехническа експертиза, от която е видно, че сблъсъкът е траял по-малко от 3 минути, след което е преустановен. Събрани са доказателства, че са налице хулигански действия, извършени от обвиняемите Дамянови. Делото е изпратено на Районна прокуратура-Враца за продължаване на разследването.

Близките със сигурност ще обжалват постановлението на прокурорите. Адвокатите на братя Дамянови засега отказват коментар.

Според последното решение на Окръжна прокуратура обаче делото се пренасочва към Районната прокуратура, за да разследва братята за хулиганство.

Съучениците и приятелите на Тодор готвят протест, все още обмислят дали той да се състои утре или в петък.