Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността Аркутино на границата на община Созопол и община Приморско и в парк „Росенец“ край гр. Бургас.

Проверките са свързани с два различни казуса. В бургаския парк се намира недостъпен за граждани хотелски комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган (т.нар „Летен Сарай“). Преди 2 дни активисти, водени от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов направиха опит да стигнат до плажната ивица до хотела, при което се стигна до сблъсък с охранители от НСО.

Статутът на имота е обект на множество спорове, последните – заради превръщането на улица в частно владение.

По отношение на Аркутино днес в „Свободна Европа“ беше публикувано разследване, което разкрива мащабни строителни планове около недовършен курортен комплекс от времето на социализма. Според публикацията гора и дюни в рамките на „Натура 2000“ ще се превърнат в истински „град“ от обществени сгради, хотели и ваканционни постройки на морския бряг. За целта има и одобрен ПУП - въпреки че няма никакъв законов начин на терените да се строи.

В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Ще се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно, извършени ли са строежи.

В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.