Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове. Това каза в директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, по повод рекордния брой заразени с новия коронавирус, цитиран от „Фокус“. 

Той обясни, че в цялата страна се наблюдава увеличена заболеваемост, като новите огнища са свързани с баловете и масовите събирания на близки и роднини. 

„Броят на новите доказани случаи расте от 12 дни и вече имаме седмици с повече от 100,  150 заразени дневно, което води до някои необходими анализи, които ежедневно на срещите си обсъждаме. Засега се увеличава контролът на въведените у нас мерки. С удължаването на епидемичната ситуация не бива да се допуска събиране на много хора в магазини и публични закрити пространства, където задължително трябва да се носят маски, каза членът на Националния оперативен щаб. 

Проф. Кантарджиев припомни, че носенето на маски е задължително и в  градския транспорт. По думите му е изключително важно в болниците да не се допуска разпространение на заболяването.

„Необходимо е стриктно спазване на правилата за работа и все повече болници да се включват, за да се поемат новите случаи“, каза той и добави, че работодателите трябва да следят за спазването на мерките в големите колективи.