Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на представителите на ГЕРБ-СДС - Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Даниел Митов. 

„Възлагам ви да съставите правителство. Очаквам в 7-дневен срок по Конституция да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза“, обърна се Румен Радев към представителите на ГЕРБ-СДС при връчването на мандата.

По-рано Бойко Борисов обяви от болницата, в която се намира, имената на министрите в проектоправителството.

Справка на bTV показва, че от първото правителство на ГЕРБ до момента процедурата по връчване на проучвателен мандат се случва шест пъти. Първият път е през 2009 г., когато Борисов получава проучвателен мандат от президента Георги Първанов. Вторият път е през 2013 г., когато Борисов връща мандата и мандат получи Пламен Орешарски.

През ноември 2014 г. ГЕРБ отново получава мандат и съставя правителство с Реформаторския блок. След президентските избори през 2016 г. връща мандата и се отива на нови предсрочни избори, след което през май 2017 г. Борисов получава мандат за третото правителство и управлява с „Обединени патриоти“ досега.