Охранителите, заснети да блъскат активисти на плажа в парк „Росенец“ край „Летния Сарай“, са служители на Националната служба за охрана и започва вътрешна проверка на действията им. Това потвърди на брифинг президентът Румен Радев.

И до момента от НСО не потвърждаваха, че техни гардове са участвали в инцидента близо до хотелския комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„Участвалите във вчерашните събития охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н (Делян) Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов“, заяви Радев.

Той обясни, че кого допълнително ще пази НСО решава комисия, в която влизат началникът на службата ген. Красимир Станчев, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. „Именно ДАНС и МВР определят към кое лице има заплаха. Миналият декември началникът на НСО събра тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на Пеевски и Доган, представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тази охрана“, разказа Радев.

Той посочи, че е поискал от началника на НСО да събере отново комисията и да се обсъди въпросът с пазенето на Доган и Пеевски.

„Очаквам комисията, определена по закон в НС, да изпълни функциите си по контрол на НСО. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да се вземат мерки“, заяви Радев.

И напомни, че с промените в ЗНСО от 2015 г. вече няма правомощия по ръководство и контрол на службата. Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми върнат законовите правомощия, каза в края на изказването си Румен Радев.

Управляващите за момента не са реагирали официално на извънредното обръщение, направено от президента тази вечер. 

Пресаташето на ГЕРБ Никола Николов обаче реагира в социалните мрежи като изтъкна, че по закон Президентът на републиката осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на Националната служба за охрана, а комисията, която определя охраняваните лица, се оглавява от началника на НСО.

Същите аргументи посочи и депутатът Манол Манев и завърши с думите "Къде видяхте Изпълнителна власт и премиер да имат отношение към Националната служба за охрана".