По-скоро трябва да се приеме нов план за управление на язовирите, призова премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна. Проблемът с язовирите в страната е огромен, заяви той по време на парламентарния контрол.

По думите му имаме абсолютно разпокъсано управление на язовирите - има язовири в Министерството на икономиката, Министерството на земеделието, Министерството на енергетиката, Министерството на отбраната, посочи премиерът.

По списък в страната има над 400 язовира, от които 35 се водят високоопасни. Премиерът изрази съжаление, че от тези язовири нито един не е ремонтиран.

Не можем да продължаваме да ремонтираме язовирите един по един, трябва да имаме обща стратегия, заяви Кирил Петков.

В отговор на въпрос за язовир „Огоста“ премиерът отбеляза, че има филтрация на места, а стената му не е бетонна, а  насипна. „Изчислява се от експерти, че язовирът не застрашава директно живота и здравето на хората, но ние нямаме право да изчакаме още един сезон, в който това просмукване да продължава“, каза Кирил Петков.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова посочи, че са готови промените в Закона за водите, подготвят се и промени в други подзаконови нормативни актове, свързани с проблемите около тези водни съоръжения.

„Други важни задачи са - създаването на единен регистър на язовирите в България, за да се знае колко са, къде се намират и чия собственост са, както и приключването на класификацията им, за да стане известно колко са опасните съоръжения и в какво състояние са“, каза Нинова.