Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. С оглед на обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите, премиерът Борисов инициира разговора с гръцкия си колега, за да могат двамата да обменят информация за обстановката и да се консултират като добри съседи и стратегически партньори, каквито са България и Гърция.

Министър-председателят Борисов и премиерът Мицотакис се съгласиха, че проблемите в региона може да се решат само с общи усилия и диалог.

"Сътрудничеството ни е ос на стабилност в Югоизточна Европа. Заедно работим за стабилността и просперитета не само на нашите две страни, но и на целия регион", заяви премиерът Бойко Борисов.

В рамките на разговора българският министър-председател подчерта, че България винаги е настоявала за всеобхватен механизъм на ЕС за управлението на миграцията.

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона и с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Двамата обсъдиха обстановката в Сирия, ситуацията с мигрантите, както и сигурността на външните граници на ЕС в контекста на заложените приоритети от настоящото Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

В хода на разговора българският министър-председател отбеляза, че само с постоянен диалог и общи усилия може да бъде постигнат мир и сигурност в районите, изправени днес пред сериозни изпитания и трудности.

Премиерът Борисов подчерта пред хърватския си колега, че от години Турция всеки ден среща огромни трудности заради ситуацията, в която се намира.

„Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и наш ключов партньор в областта на миграцията, сигурността и борбата с тероризма, не трябва да бъде оставяна сама и без подкрепа“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов пред премиера на Хърватия.

Борисов подчерта, че дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на проблемите в региона. „Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на стабилност, сигурност и просперитет“, изтъкна още Бориков пред Пленкович.