Преизбраха Христо Иванов за председател на „Да, България“ по време на втората национална конференция на партията. 

След като подаде оставка след изборите през ноември миналата година като председател на „Да, България“, Христо Иванов беше единственият претендент за нов мандат.

Над 600 от делегатите са гласували "за", 14 - „против“, а 41 - „въздържал се“.

"Считам това за огромен ангажимент. По-скоро виждам в него израз на това, че сравнително младата ни политическа организация смята, че имам недовършена работа, която смятам да довърша. За свой успех основен критерий ще използвам създаването на нови лидери, така че на следващия етап да гарантираме голям избор и много нови лица. Това е една от основните ми каузи“, заяви Иванов.

Той добави още, че с много висока сигурност предстоят парламентарни избори и подчерта, че структурата на управляващата коалиция е сложна. 

„Не можем да си позволим силите извън статуквото да се явят разпарчетосани и да дадат сили на статуквото на местните избори. Предстоят ни местни избори, престоят ни европейски избори. С много висока сигурност ще има и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането“, каза той.

Иванов уточни, че няма намерение да води политиката на партията в посока към извънредни избори, а че думите му са само по-широк анализ на сложната обстановка в страната.

„Страната се трансформира, светът се трансформира, това ще доведе до нестабилности, които ще имат своето политическо измерение", добави той.

Иванов заяви, че счита неуспехите на партията за собствена отговорност.

„Очевидно не успяхме да реагираме на появяването на нов играч, със свежи сили, който влиза от властта на терен. Не успяхме добре да отиграем комбинацията между парламентарни и президентски избори, които влязоха във сложно взаимодействие“, заяви той.

Основните приоритети оттук нататък са свързани с развитието на организацията, надграждането на коалицията, постигането на максимални резултати в онези сектори на управлението, за които отговорят.

„Предстои ни доста работа в следващите месеци по съдебната реформа“, обобщи Иванов.