България e извършила "тежки фашистки престъпления" на територията на бивша Югославия по време на Втората световна война. Югославия никога не е пречела на близостта между Македония и България. Това заяви председателят на сръбския парламент Ивица Дачич в ефира на телевизия „Пинк“ по повод на интервюто на премиера на Северна Македония Зоран Заев за БГНЕС.

Дачич коментира думите на премиера на Северна Македония, че България е приятелска държава: „Зоран Заев не е политически неграмотник. Той много добре знае, че казаното не е истина. Той много добре знае къде продаваше земеделската си продукция - в Сърбия и Югославия, със сигурност не и в България. Но той има нужда от България“.

„Ако те (македонците) смятат, че са българи, че нямат свой език, това си е тяхна работа. Но няма да обявявате българската окупация за администрация. Българската окупация бе част от хитлеристката коалиция. Поне ние, които живеем в южната част на Сърбия, много добре знаем колко тежки бяха българските престъпления. Това не бе администрация“, казва Дачич, цитиран от БГНЕС.

Повод за това бяха думите на Заев, че не може да се определя България за фашистка държава заради една администрация. Председателят на сръбския парламент осъди и казаното от премиера на Северна Македония за бивша Югославия, която е „разделяла Македония и България“.

„Не приемам твърдението, че Югославия ги е разделила от България. Ето днес няма Югославия - какво ви разделя? Ако толкова много искаха да се прегърнат, нямаше да чакат 29 години да дойде 2020 г. Не си мислете, че нас ни е жал. Аз обичам Югославия. Обичам социализмът, но денят когато е създадена Югославия, това е един нещастен ден за сърбите“, заяви Дачич.

Ивица Дачич е политик от Социалистическата партия на Сърбия. По времето на Слободан Милошевич беше дългогодишен говорител на партията, а от 2006 г. става неин председател. През периода 2012 - 2014 г. е премиер на западната ни съседка. Заемал е и други правителствени постове. През последните години, откакто Александър Вучич пое управлението, бе министър на външните работи. От 22 октомври тази година е председател на сръбския парламент.

Дачич не за пръв път се изказва остро по адрес на България. В началото на тази година политикът заяви, че страната ни се меси във вътрешните работи на Сърбия и търси проблеми с българското малцинство там, а то е 0,26% от населението на страната.

През 2019 г. Дачич беше в основата на покачването на напрежението между София и Белград. Тогава политикът си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона и в Косово. След остра реакция на София властите в Белград заявиха, че е "имало проблем с превода" на Дачич.