Правителството е одобрило сключването на договор между министерството на здравеопазването и южнокорейската компания „Осанг Хилткеър“ за закупуването на тестове за COVID-19., съобщават от правителствения пресцентър.

С решение на извънредно заседания на Министерски съвет се упълномощава министъра на здравеопазването да проведе преговорите и да подпише договора, както и да закупи 300 комплекта (всеки по 100 теста), или общо 30 000 теста на стойност 303 000 щатски долара.

Договорът не е с фиксирани крайни количества и по него могат да се правят допълнителни заявки за доставка на тестове в зависимост от необходимостта. Министерски съвет се съгласява да бъдат заплатени допълнително транспортните разходи и прилежащите мита, данъци и такси.

Причина за сключване на договора е, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб многократно увеличи търсенето на тестове за откриване и диагностика на COVID-19, като всички държави, в това число и България, към настоящия момент изпитват затруднения при осигуряването на реактивите.

Тестовете, които ще бъдат закупени, са Real-time PCR и притежават сертификат за употреба в Европейския съюз за диагностика на COVID-19.

Правителството одобри също да бъде осигурен и заплатен транспортът на закупените от Китай и одобрени с Решения на МС 1 176 770 бр. предпазни маски тип KN95 за еднократна употреба, 50 респираторни апарата и 1 000 000 бр. медицински маски тип KN95. Със същия транспорт ще бъдат доставени и получените до момента дарения от Китай за България.

Министерският съвет също така е приел постановление за определяне на детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. Това се налага във връзка с въведеното извънредно положение заради пандемията от коронавирус COVID-19 и изпълнение на предвидените в законодателството мерки. Целта на нормативната промяна е осигуряването на допълнителни средства за справяне с епидемиологичната обстановка в страната.