Първият патрон в оръжията на граничните полицаи да е стоп патрон. Това правило е било заложено със заповед на МВР преди 17 години.

През 1998 година при акция на МВР полицай убива с оръжието си поради небрежност 16-годишно момиче. Тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев издава заповед, според която първият патрон в пълнителя да бъде стоп патрон.

Няколко години по-късно режимът отпада. Можел ли е той да предотврати инцидента на границата?

23 октомври 1998-ма- на „Петолъчката" край Сливен при проверка на кола полицай застрелва със служебен „Калашников" 16-годишната Станиела пред очите на брат й и майка й. „Не е била опасна ситуацията. От небрежност, автоматът е бил без предпазител”, каза Николай Радулов, главен секретар на МВР през 1998 година.

В отговор на създалото се напрежение, вътрешният министър издава извънредна заповед.

„Първият патрон в пълнителя да бъде стоп патрон, задължително. Тъй като има предупредителен изстрел, да няма такива ефекти, рикошети. Стоп патронът от далечно разстояние не може да причини смърт”, каза генерал Атанас Атанасов

Полицаите обаче отказвали да спазват заповедта, разказват бивши кадри на МВР. „Излизайки от техния житейски принцип - от затвор се излиза, но от гроб не се излиза. Затова я отмениха. Дали ще въведат стоп патрон или не, въпросът е в психологическата готовност на полицая и до самоконтрола му при стрес”, поясни Бойко Ганчевски, криминален психолог.

Делян Цветанов, който обучава в самоотбрана на това стрелбище, не съветва да се използват стоп патрони. В някои ситуации били по-опасни от бойните. „Бойните патрони са групирани, докато стоп патроните са разпръснати. Т.е. нямат голяма точност. Ако стреляте по някой, който е нарушител, може да уцелите друг, който е до него”, каза Цветанов.

Източници на МВР, занимаващи се обучението на полицаи, твърдят, че подготовката им по стрелба е недостатъчна - ходело се на курсове извън работа. От вътрешното министерство засега не коментират.

Извън наредбите и законите, служители на МВР, които не желаят да застанат пред камера, обръщат внимание и на друг проблем. Те работят на терен с изключително стари оръжия, които често засичали, което поставяло под риск и техния живот.