Пожар горя в защитената местност Дуранкулашко езеро, край Шабла. Разследва се версията за умишлен палеж. Огънят е обхванал най-северната част на езерото – Орлово блато, която се намира в близост до къмпинг „Космос“.

Изгорели са около 60 дка тръстикова растителност. Не са установени бедстващи животински видове, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите. 

„Пожарът поставя в риск зимуващите тук птици и животни. Прилича на умишлен палеж. В тази защитена територия, единствените, които биха имали интерес от пожар, са бракониерите“, каза Пенчо Пандуков от „Дружество за защита на птиците“.

Пожарът е пламнал около 13:30 ч., като за секунди се превръща в огнена стихия с 6-метрови пламъци. Екип на БДЗП в района мигновено сигнализира на спешния телефон 112, както и на зеленият телефон на РИОСВ.

Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Изгорели са десетки декари от защитената територия. За щастие, западният вятър не е позволил пожарът да се насочи към тръстиковите масиви в централната част на езерото.

Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Съществувала е реална опасност за къмпинга в близост. Пожарната служба е реагирала много бързо и професионално, като е потушила клиновидно стелещи тлеещи огнища, обграждайки пожара.

Снимка: Българско дружество за защита на птиците

От БДЗП смятат, че става дума за умишлен палеж. Полицията разследва случая.

Дуранкулашкото езеро е сред най-значимите и най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България, с международно значение за опазването на повече от 260 вида редки и застрашени от изчезване растения и животни. Защитената зона е важна спирка по миграционния път на прелетните птици на юг.

Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Това е втори пожар в защитена местност тази седмица, след като в сряда вечерта пламъци обхванаха Драгоманското блато. Огънят унищожи огромна част от местността и бе потушен трудно заради теренът, който възпрепятстваше навлизането на огнеборци и техника. Според кмета на Драгоман и местните жители пожарът е бил предизвикан умишлено.