Полярни политически и експертни реакции след смяната на ръководството на „Булгаргаз“. Снощи стана ясно, че цялото ръководство на дружеството е освободено след решение на Българския енергиен холдинг.

Пред bTV енергийният министър Александър Николов заяви, че решението е в резултат на проверката, предприета от енергийния холдинг.

Според Теменужка Петкова - бивш енергиен министър в две от правителствата на Бойко Борисов, става въпрос за сблъсък на лобита, а уволненията са незаконни.

Без да коментира в подробности проверката на БЕХ, енергийният министърът защити смяната.

В предаването "Тази събота" енергийният министър заяви, че смените не са свързани със скорошната проверка на ДАНС в "Булгаргаз", но имат връзка с проверката на БЕХ.

Снимка: btvnovinite.bg
„Преди няколко седмици стартира проверка от БЕХ. Колегите вследствие на данните, които са събрали, както и някои допълнителни неща и текущата ситуация с цените на топлоснабдяването, са взели това решение. Мисля, че е продиктувано в по-голяма степен от това какво е направено назад във времето и доколко общественият интерес е запазен, това ясно се вижда и в резултатите по сметките за топлоенергия на гражданите в текущия им формат“, коментира Николов.

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова, смяната е в разрез със закона,  мандатите на директорите на „Булгаргаз“ се прекратяват при определени условия, които не са били налице.

Снимка: btvnovinite.bg

„Става дума за уволнение в грубо нарушение на Закона за публичните предприятия. Цените на природния газ в България в момента са едни от най –ниските – около 67-8 евро на мегават час, а в Европа цените са 85 евро за мегават час, за каква защита на националния интерес говорим тук? Според мен определени икономически кръгове се опитват да овладеят търговията с природен газ в България“, каза Петкова.

Според енергийни експерти обаче смяната в „Булгаргаз“ е трябвало да се случи отдавна.

„Това е един акт, който би трябвало да премахне всички пречки по внос на по-евтиния азерски газ. Странна упоритост имаше от страна на това дружество да не внасяме цялото количество евтин азерски газ, който трябваше да бъде глътка въздух за българската индустрия и топлофикациите“, коментира енергийният експерт Иван Хиновски.

Досегашният изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов отказа коментар за bTV.