Протестиращи обсадиха дирекцията на Природен парк „Българка” в Габрово в знак на несъгласие с назначението на Али Алиев за временно изпълняващ длъжността директор. Ръководителят стигна до работното си място с помощта на полицията.

На протеста се събраха общо около 50 души - представители на различни организации, граждани и основатели на "Българка". Те смятат, че назначението е под диктовката на ДПС, тъй като Алиев е председателя на партийната организация в Севлиево и е общински съветник там.

Новият временен началник на парк има бизнес в сферата на дърводобива.

Демонстрантите настояват досегашният директор на природния парк Мая Радева да бъде върната на поста, а течащата одиторска проверка да бъде прозрачна.

„Болно ми е, защото, когато тръгнахме, всички партии, в Габрово и в Трявна, подкрепиха тази идея", коментира пенсионерът Петър Петров, който е един от основателите на "Българка":

Служителката на парка Севдалина Радева заяви: „Настоявам ръковдството на парка да бъде професионално, да бъде от експерти и хора с опит, а не от такива, които бъркат обществена поръчка с политическо поръчение".

Самият Алиев посочи, че вече е подписал една обществена поръчка във връзка с четирите вида застрашени птици в района. В отговор на въпрос на BTV, той каза, че знае кои са (лещарка, мухоловка, червоногуша мухоловка икълвач) и какви са границите на парка, който управлява (от землището на Трявна до Узана).

Пред Дарик Алиев допълни, че имало „етнически нюанс” в обидите към него: „Сякаш е дразнещо и неприемливо човек с турско име да е ръководител. Приема се, ако е стругар, тракторист и подобни професии". Според него публикациите за случващото се около парка през миналата седмица не са били обективни.

Алиев още веднъж припомни, че е временно изпълняващ длъжността директор на парка и се надява Мая Радева да се върне на работа. Но това ще стане ясно едва след приключването на одиторската проверка, която продължава повече от месец.