„Притеснява ме, че български политици си позволяват незаконно да посещават временно окупирания от Русия Крим”, коментира украинският посланик Микола Балтажи.

Той гостува в предаването „Лице в лице”, след като поиска право на отговор след гостуването на Светлозар Лазаров от „Атака”.

По думите му ако подобно посещение стане през Русия, т.е. със самолет от Москва се влезе в Крим, това противоречи на международното право, както и на официалната позиция на страната ни по повод анексирането на Крим.

„Ако се прави посещение на Крим, то се прави през Украйна, през специални пунктове, и редът е регламентиран от съответното постановление на министерски съвет и с разрешението на държавната миграционна служба”, коментира още Балтажи.

„Русия се опитва да продължи политиката си, да наложи дневния си ред не само в Украйна, но и в Европа, и да убеди хората чрез хибридна намеса, че тяхната кауза е по-добра”, коментира още посланикът.

Той добави, че не очаква българското правителство да постави въпроса за отпадането на санкциите срещу Русия по време на европредседателството.

„Крим е украински, даже не е спорен. Въпросът е кога ще се върне. Западът и Украйна никога няма да признаят незаконната анексия и окупация на Крим”, категоричен е Балтажи.