Пореден пример за разединение в парламента – по повод заявките на депутатите да се обявят срещу етническото напрежение в страната. Още във вторник стана ясно, че са изготвени две декларации след атаките срещу пловдивската „Джумая джамия” – на председателя на НС Михаил Миков и на „Атака”.

С декларация по темата излезе и парламентарната група на ГЕРБ. Наличието на разединение по такъв важен за сигурността и толерантността в страната въпрос обаче скара народните представители. Цецка Цачева от партията на Борисов изтъкна, че „не е добре за българския парламентаризъм, по такъв повод в пленарна зала да бъдат представени три проекта на декларации”. Тя призова към „максимален консенсус по отношение на едно явление, което е недопустимо да се случва от тази трибуна”.

От „Атака” от своя страна обявиха своя вариант на официален коментар по пловдивските събития за „най-точен и правилен”. Причината – „в заглавията на декларациите на ДПС и на ГЕРБ има „етнически мир”, а никой не може да каже, че хората, които изповядват ислям в България, са турци като етнос” по думите на лидера Волен Сидеров.

Това пък провокира емоционално изказване от страна на председателя на ДПС. Лютви Местан подчерта, че „етническият мир е най-големият капитал на прехода и няма нищо по-некоректно от това проблемът с етническия мир да се сведе до изказването на Хюсен Хафъзов”.

След като в петък депутатите решиха изборната агитация да е само на български език, депутатът от ДПС Хафъзов заяви от трибуната: „ Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам - следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия”.

В крайна сметка народните представители приеха със 113 гласа „за” и трима „против” декларацията на Михаил Миков. В нея се казва, че „НС отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публичното оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология. Осъжда всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им в съчетание с недопустими ксенофобски послания. Призовава за висока отговорност на всички политически сили”.